Vacatures vrijwilligers ABSG

Geregeld zie je bij een nascholing een aantal accreditatiepunten vermeld staan. Misschien zoek je daar wel specifiek op, wanneer je nascholing wil volgen. Immers: geaccrediteerde nascholingen leveren je accreditatiepunten op die je nodig hebt voor je herrregistratie. Wie bepaalt eigenlijk of accreditatie wordt toegekend? En hoeveel?

Dat doet het Accreditatie Bureau Sociale Geneeskunde (ABSG) voor je. Of, preciezer, dat doen de collega’s die zich als vrijwilliger inzetten bij het ABSG. Vele handen maken licht werk, maar op dit moment kampt het ABSG met wat te weinig handen. Ben jij goed in werken met regel- en wetgeving en wil jij je collega’s helpen? Lees dan verder hoe je dat kunt doen!

Samen werken

Samen met de KAMG en de NVVG, de drie wetenschappelijke verenigingen van cluster 3 (sociale geneeskunde), is de NVAB verantwoordelijk voor het ABSG. Het werk voor het ABSG wordt dus vooral door vrijwilligers gedaan. Zo zorgen we er met de drie verenigingen voor dat kwalitatief goede nascholingen kunnen bijdragen aan jouw deskundigheid en herregistratie als geneeskundig specialist.

Zelf bepalen

De uitvoering en de controle van de kaders die voor het beroep als arts nodig zijn, zijn de afgelopen decennia steeds meer bij de wetenschappelijke beroepsverenigingen zelf neergelegd. Oftewel: wij bepalen zelf, met de hele beroepsgroep, wat nodig is om een goede arts te worden en te blijven. En dus welke criteria gelden voor de accreditatie van nascholingen. Of nascholingen daaraan voldoen, bekijken de accrediteurs van het ABSG.

Meer vrijwilligers zijn nodig

Het ABSG zoekt bedrijfsartsen die na een inwerkperiode het veld van wet- en regelgeving op gebied van accreditatie en (her)registratie kunnen overzien. En, misschien ten overvloede, je levert in deze functies echt een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van de beroepsgroep. Voor het ABSG zoeken we nu:

1. Accrediteurs: Je beoordeelt samen met collega’s of een nascholing voldoet aan de criteria voor accreditatie. Je beoordeelt samen met collega’s opleidingsinstituten die nascholing verzorgen en je woont steekproefsgewijs nascholing bij. Er is 2x per jaar een gezamenlijk overleg waarin accrediteurs en coördinatoren ontwikkelingen bespreken. De tijdsinvestering is afhankelijk van het aantal nascholingen dat je wilt beoordelen. Je ontvangt een vrijwilligersvergoeding per beoordeling.

2. Een ABSG-coördinator: samen met de bureaumedewerkster van het ABSG coördineer je de accreditatieaanvragen. Je bent de contactpersoon tussen bestuur en accrediteurs en woont 4x per jaar de vergadering van het ABSG bij. Ook organiseer je samen met je collega-coördinator 2x per jaar een accreditatieoverleg. Je woont bijeenkomsten bij van het Accreditatie Overleg KNMG en in overleg neem je deel aan het College van Uitvoering. Gemiddeld neemt dit ongeveer 2 tot 4 uur per week in beslag. Voor jouw tijdsinvestering krijg je een vrijwilligersvergoeding. Dit is best een stevige rol. Daarom bespreekt het ABSG de mogelijkheid hier een betaalde functie van te maken. Als nieuwe coördinator help je bij dit proces. 
Download meer informatie over de coördinator

3. Lid van de bezwaarcommissie ABSG: Heel soms volgt er een bezwaar wanneer accreditatie niet wordt toegekend. De bezwaarcommissie bekijkt of dit volgens de geldende regelgeving is gebeurd en onderbouwt schriftelijk het afwijzen of toekennen van het bezwaar. De tijdsinvestering is 1-2 x per jaar een paar uur en is onbezoldigd.

Wil je meer weten? Stuur dan een e-mail naar Iris Homeijer, NVAB-bestuurslid en voorzitter ABSG.