Arbeidsvitaminen

16 april 2014

Where it's dark as a dungeon and damp as the dew
The danger is double and pleasures are few
Where the rain never falls the sun never shines
It's a dark as a dungeon way down in the mine

Merle Travis, gitarist-countryzanger uit Kentucky en zelf mijnwerkerszoon, schreef het nummer Dark as a dungeon in 1947. Het is vooral beroemd geworden in de uitvoering van Johnny Cash tijdens zijn optreden in de Folsom Prison gevangenis in de jaren zestig. Liedjes waarin de risico’s van werk voor de gezondheid en de kans op beroepsziekten worden bezongen zijn talrijk. Mijnwerkers, katoenplukkers, boeren, vrachtwagenchauffeurs, bouwvakkers, natuursteenbewerkers en metaalarbeiders passeren de revue tot en met het carpale tunnel syndroom in de vleesindustrie, bezongen door John O’Connor:

I got that old carpal tunnel and my hands won’t move
But the foreman tells me to stay in the groove
You cut that cattle as fast as I do,
You’ll get that carpal tunnel too.

Van het omgekeerde, de positieve invloed op en het belang van werk voor de gezondheid, iets waarvoor veel evidence bestaat, zijn er vooralsnog veel minder liedjes. Kun je de blues kennelijk niet zo goed in kwijt. Misschien een mooie opdracht voor de volgende ronde van ‘de beste singer-songwriter van Nederland’: schrijf een lied over het goede van werk voor onze gezondheid. Zou een hymne kunnen worden voor onze participatiesamenleving...

Desondanks blijft, daar waar het mis gaat, aandacht voor werkgerelateerde aandoeningen en beroepsziekten belangrijk. Op 28 april gebeurt dat wereldwijd tijdens de door de Verenigde Naties uitgeroepen jaarlijkse Workers’ Memorial Day. Die dag worden de mensen die in of door hun werk de dood vonden, gehandicapt raakten of een beroepsziekte opliepen herdacht en wordt gepleit voor verbetering van de veiligheid en gezondheid in het werk. Een mooi moment voor contemplatie. Larry Penn zingt erover.

‘What do you think about, truck driver man;
what are your dreams as you’re travelling the land?’

Carel Hulshof