Ga naar de inhoud

Werkgevers zijn verplicht ervoor te zorgen dat hun werknemers veilig en gezond kunnen werken. Wat dit precies betekent, staat in de Arbowet, het Arbobesluit en de Arboregeling. Om deze wetten nauwkeurig na te leven moet iedere werkgever een arbobeleid voeren (bron). In praktijk spreken we over een arbobeleidscyclus. Het arbobeleid moet je periodiek evalueren en waar nodig aanpassen. Is de situatie nog hetzelfde, kloppen de risico’s nog, zijn de maatregelen die je hebt getroffen voldoende, wat levert de PAGO op? De Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) heeft daar een centrale rol in. Het evaluatie-deel van de RI&E zorgt ervoor dat arbobeleid een cyclus wordt.

Bouwstenen

De arbobeleidscyclus moet in ieder geval onderstaande bouwstenen bevatten:

  • de RI&E
  • ziekteverzuimbeleid
  • hoe de bedrijfshulpverlening is geregeld
  • de rol van de preventiemedewerker
  • periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO)

Dit arbobeleid moet in overleg met vertegenwoordiging van de werknemers worden opgesteld, denk aan de ondernemingsraad (OR) of, bij organisaties met 10 tot 50 medewerkers, de personeelsvertegenwoordiging (PVT).

De rol van de bedrijfsarts in de arbobeleidscyclus

De werkgever moet zich voor de uitvoering van een deel van dit beleid laten ondersteunen en adviseren door een bedrijfsarts of gecertificeerde arbodienst en afhankelijk van de risico’s door (arbo) kerndeskundigen. De bedrijfsarts zou bij veel van de onderdelen van de arbeidsbeleidscyclus betrokken moeten zijn. De rol van de bedrijfsarts bij de uitvoering van de verzuimbegeleiding is bekend. Maar ook voor het leveren van achtergrondinformatie voor de RI&E vanuit individuele begeleiding en andere taken, of bij de uitvoering en toetsing van (delen van) de RI&E is de bedrijfsarts een belangrijke speler. Net als voor een advies over de invulling van een PAGO en/of de uitvoering daarvan en in een adviserende rol naar de OR, PVT en preventiemedewerker.

Tegenwoordig wordt de bedrijfsarts vaak alleen bij enkele losse onderdelen van de arbobeleidscyclus betrokken. Dat is een gemiste kans, want juist een integrale benadering van het arbobeleid en de samenwerking met andere (arbo) kerndeskundigen maakt dat alle onderdelen optimaal op elkaar aansluiten, waardoor je de gezamenlijke impact versterkt en je als organisatie bijdraagt aan effectieve preventie.

Lees meer