Zorg voor arbeidsmigranten - Pointer

04 december 2023

De Poolse Marius verloor zijn baan na een ongeluk op het werk dat hij niet gemeld had. Werken gaat niet meer. En huisvesting heeft hij niet meer. Zondag 3 december besteedde het KRO-NCRV programma Pointer op tv en radio aandacht aan de zorg voor arbeidsmigranten. NVAB-voorzitter Boyd Thijssens sprak met presentator Niels Heithuis op NPO Radio 1: “We weten helaas van dit soort schrijnende gevallen waarin werk, huisvesting en toegang tot zorg aan elkaar gekoppeld zijn. En dat daar op een vervelende manier mee omgegaan wordt. Bedrijfsartsen krijgen deze mensen vaak niet in het vizier, dus je weet niet hoe groot het probleem is.” Thijssens vertelt dat mensen soms uit angst voor ontslag zwijgen, maar ook dat mensen vaak gewoon niet weten wat hun rechten zijn, wie de bedrijfsarts is of welke arbodienst ze hebben, door taalbarrière of cultuurverschillen. “Hij of zij zal dus nooit preventief de bedrijfsarts bezoeken. En wanneer die persoon zich ziek meldt, komen ze nog niet in beeld, want in de tussentijd kunnen ze hun baan al kwijt zijn. En dan ook gelijk opvang en huisvesting verliezen.”  

Lobby voor arbeidsomstandigheden 

Samen met de artsen Maatschappij + Gezondheid en de verzekeringsartsen, startte de NVAB een werkgroep over arbeidsmigratie in een werkgroep. “We doen dit samen, want hier komen onze werelden bij elkaar”, legt Thijssens uit. “Wanner deze mensen in de ziektewet terechtkomen, komen ze onder begeleiding van een verzekeringsarts. De jeugdarts ziet de kinderen in gezinnen en bijvoorbeeld de arts infectieziektebestrijding wat de problemen zijn in zo’n huisvesting waar arbeidsmigranten verblijven.” De werkgroep wil bewijs verzamelen, professionals stimuleren en gezamenlijk een vuist maken naar de politiek. Oftewel, vatte presentator Heithuis krachtig samen: ‘Lobbyen voor betere arbeidsomstandigheden.’”

Beluister het fragment via pointer.nl 

Aan de slag voor arbeidsmigranten

De werkgroep zoekt naar echte oplossingen voor de problemen van deze grote groep mensen. Want arbeidsmigranten en hun gezinsleden hebben recht op een menswaardig bestaan, met goede toegang tot gezond en veilig werk, arbeidsgeneeskundige expertise, preventie, zorg, wonen en onderwijs. Wil je je aansluiten en bijdragen aan visie en werkelijke oplossingen? Stuur dan een e-mail naar de KAMG.

Zie ook

Arbeidsmigranten: hoe zorgen we samen voor gezond leven en werk?, medischcontact.nl