Wereldgezondheidsorganisatie past definitie burn-out aan

29 mei 2019

Na bijna 30 jaar is de lijst ‘International Classification of Diseases’ herzien. Deze versie, ICD-11, vervangt per 1 januari 2022 de huidige ICD-10. Verschillende media vermelden dat burn-out nieuw in deze lijst is opgenomen. De aandoening wordt ook al vermeld in ICD-10. Nieuw is dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) burn-out relateert aan werk. 

De nieuwe definitie volgens de WHO is: “Burn-out is a syndrome conceptualized as resulting from chronic workplace stress that has not been successfully managed. It is characterized by three dimensions:

  • feelings of energy depletion or exhaustion;
  • increased mental distance from one’s job, or feelings of negativism or cynicism related to one's job; and
  • reduced professional efficacy.

Burn-out refers specifically to phenomena in the occupational context and should not be applied to describe experiences in other areas of life.” (bron)

In Nederland is de definitie van burn-out sinds 2011 opgenomen in de richtlijnen van bedrijfsartsen, huisartsen en psychologen en het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten.  

Herziening NVAB-richtlijn Psychische problemen

Vanwege nieuwe wetenschappelijk onderzoek en inzichten uit de positieve psychologie is de NVAB-richtlijn Psychische problemen afgelopen jaar herzien. Nog voor de zomer wordt deze herziening gepubliceerd. Er zijn nieuwe en praktische aanbevelingen in opgenomen, zodat bedrijfsartsen mensen met burn-out volgens de nieuwste inzichten kunnen begeleiden en oorzaken op het werk aan kunnen pakken. Zo staan er gespreksadviezen in de richtlijn om mensen met burn-out naar herstel en terugkeer naar werk te begeleiden, en om met werkgevers te adviseren over een passende aanpak. 

Lees ook: