Update rol bedrijfsarts bij vaccinatie: vraagbaak en adviseur – blijf op de hoogte

7 januari 2021

In de landelijke vaccinatiestrategie COVID-19 heeft de bedrijfsarts vooralsnog geen actieve rol. Dat is het resultaat van een wijziging van de aanvankelijk gekozen vaccinatieplanning door VWS. De eigenschappen van het BioNtech Pfizer vaccin zijn zodanig dat een grootschalige opzet van de vaccinatie nodig is. En dus is de GGD de logische uitvoerende partij voor het vaccineren van het eerste cohort zorgpersoneel waarmee gestart wordt. Dat late inzicht heeft minister de Jonge ondertussen erkend in de Tweede Kamer. Het is nog niet duidelijk of er voor het tweede cohort zorgpersoneel - dat maart / april gepland staat voor vaccinatie – nog een actieve rol voor de bedrijfsarts bedacht wordt. In elk geval heeft de NVAB duidelijk gemaakt bij VWS dat er veel animo is onder bedrijfsartsen om een bijdrage te leveren.  Ondanks onze huidige rol, is het van belang de informatie over vaccineren goed bij te houden. Er is nog steeds veel goed werk te verrichten door werkgevers en werknemers te stimuleren en adviseren en actief een rol te gaan vervullen om hun vragen over vaccinatie te beantwoorden. Hieronder lees je hoe je up-to-date blijft met betrekking tot relevante en actuele informatie.
 
Richtlijn
Allereerst is er de Richtlijn Uitvoering COVID-19-vaccinatie 2021. Hierin vind je veel praktische informatie over het vaccineren in het algemeen, contra-indicaties, postvaccinale verschijnselen en over de specifieke informatie per vaccin. Lees dit document om je kennis op peil te brengen!
 
E-learning vaccineren
Daarnaast is het een waardevolle aanvulling als je de E-learning over vaccineren volgt, deze is met hulp van bedrijfsartsen gemaakt: 
 
FAQ RIVM
Het RIVM houdt ook een lijst bij met Antwoorden op Veelgestelde vragen.Komen er vragen herhaaldelijk bij je terug en is een antwoord in bovenstaande bronnen niet terug te vinden, dan kan je deze vragen mailen naar lci.voorwacht@rivm.nl. Daarnaast raden we je aan je te abonneren op de nieuwsbrief van het RIVM over de Covid-19 vaccinatie.
 
Webinars en Podcasts
Ook zijn er webinars. Zo is er 14 januari een interessant interactief webinar, georganiseerd door de KNMG. Daarin zal het niet alleen gaan over medisch-inhoudelijke aspecten van de vaccins, maar ook over handvatten voor de praktijk om vaccinatie te laten slagen.
 
De KNAW organiseert vanavond 7 januari om 19:00 een webinar: 
 
 
En op de  KNMG pagina vind je een interessante podcast over het vaccin: 
 
 
Kortom er is veel informatie beschikbaar, die je helpt je rol als adviseur en vraagbaak in te vullen!
 
Links