Testen op COVID-19 in bedrijven

1 december 2020

Op 27 november is door het RIVM de “Handreiking testen binnen bedrijven en ondernemingen op COVID-19” gepubliceerd. De handreiking is opgesteld om bedrijfsartsen en testfaciliteiten in het private spoor te helpen en een juiste richting te geven aan de uitvoer van sneltesten.
 
Handreiking
De handreiking is een aanvulling op de eerder gepubliceerde uitgangspunten notitie over de  inzet van testen op COVID-19 (waaronder antigeen(snel)testen) buiten de GGD-testlocaties. Belangrijke punten hiervan zijn:
  • Hertesten bij negatieve testen, bij personen die werken met kwetsbare groepen geldt dat: antigeensneltesten kunnen worden gebruikt om vast te stellen of iemand een SARS-CoV-2-infectie heeft, maar een negatieve test dient bevestigd te worden met PCR.
  • Momenteel geldt dat volgens het landelijk testbeleid alleen mensen met klachten die kunnen duiden op infectie met SARS-CoV-2 worden getest . Vanaf 1 december 2020 worden ook contacten in quarantaine zonder klachten op dag 5 (of later) getest.
Voor personen die negatief zijn getest en contact hebben met kwetsbare personen met een verhoogd risico op complicaties geldt dat zij deze contacten gedurende de gehele tien dagen vermijden, onafhankelijk van een negatieve PCR-testuitslag. Voor personen die werkzaam zijn in de zorg geldt, dat zij na een negatieve PCR testuitslag van persoonlijke beschermingsmiddelen gebruik dienen te maken, tot ten minste tien dagen na het laatste mogelijke contact. 
 
 
Lees ook