‘Rookvrij! werkt beter’ - podcast voor de rookvrije organisatie

04 maart 2021

Persbericht

Nieuwe podcast: hoe bevorderen we samen rookvrij werken?

Rookvrij! Werkt beter - podcastAlle rookruimtes in gebouwen waar mensen werken of komen voor zorg, cultuur, sport onderwijs en publieke diensten moeten uiterlijk vanaf 2022 sluiten. Met het project Rookvrije Organisatie helpt de NVAB bedrijfsartsen om het roken binnen bedrijven actief aan te pakken. Het bedrijfsleven is met ruim 9 miljoen werkenden – zo’n 68% van de bevolking – een belangrijke route op weg naar een rookvrije generatie. In de podcast ‘Rookvrij! werkt beter’ verkent de NVAB samen met bedrijfsartsen, deskundigen en werkgevers de kansen en obstakels op weg naar rookvrij werken.

Direct de podcast luisteren of eerst verder lezen:

 

Roken voegt niks toe: het kost geld en je wordt er ziek van

In de eerste aflevering spreekt de NVAB met Marlies van Wijhe (CEO Koninklijke Van Wijhe Verf), Hans Dam (projectleider Rookvrije Organisatie en bedrijfsarts) en Floris Italianer (directeur Hartstichting en bestuurder Gezondheidsfondsen voor Rookvrij). Eerste vraag: waarom zou je jouw organisatie per se rookvrij willen makenRoken is nog steeds de belangrijkste oorzaak van ziekte en sterfte in Nederland. In 2019 rookte nog steeds 21,7% van de bevolking van 18 jaar en ouder. Marlies van Wijhe wil als werkgever haar medewerkers helpen om gezond te blijven en daarom graag haar eigen organisatie rookvrij maken. Maar haar motivatie komt ook uit eigen ervaring. “Ik was ooit zelf een zware roker. Twintig jaar geleden ben ik ermee gestopt. Het is heel simpel: roken voegt niks toe. Het kost alleen maar heel veel geld en je krijgt er allerlei andere ongemakken bij. Ik gun iedereen een rookvrij leven.”

vlnr: Marlies van Wijhe, Hans Dam, Floris Italianer

Rookvrije organisaties werken beter

Behalve werknemers hebben ook werkgevers volop baat bij gezonde werknemers die rookvrij leven. Rookverslaving kan zorgen voor lagere productiviteit, tijdsverlies door rookpauzes en ziekte of uitval. In sommige gevallen is de uitval zelfs blijvend, zegt Hans Dam in de podcast. “We weten dat veel rokers hun pensioen niet halen. Door ziekte, door uitval, soms ook door blijvende uitval of volledige arbeidsongeschiktheid.” Momenteel is het Nederlandse bedrijfsleven zo’n 12,5 miljard euro per jaar kwijt aan de gevolgen van rookverslaving, vult Floris Italianer aan. Bovendien, benadrukt Hans Dam: “Door vroeg te investeren in ‘stoppen met roken’-programma’s of andere ondersteuning bespaar je op langere termijn kosten. Dat geld kan je bijvoorbeeld besteden aan betere arbeidsomstandigheden. Zo creëer je een win-win situatie.”

Bedrijven kunnen terugvallen op bedrijfsarts

Andere vraag die wordt opgeworpen in de podcast: waarom zou je roken tegengaan via bedrijven? Daar blijken meerdere goede redenen voor. Niet alleen heb je in de werkende populatie meteen een omvangrijke groep mensen die de boodschap hoort, maar de aanpak binnen organisaties maakt het voor de rokers zelf ook gemakkelijker om te stoppen. Hans Dam licht toe: “Het grote voordeel in bedrijven is dat je sociale steun krijgt van collega’s.” Een werkgever die rookvrij wil worden, maar niet weet hoe dat het beste aan te pakken, kan terugvallen op een bedrijfsarts. “Het behouden en bevorderen van duurzame inzetbaarheid zijn kernwaarden voor bedrijfsartsen”, geeft Hans Dam aan. “Zij gaan graag met werkgevers in gesprek over hoe ze dat kunnen realiseren. Via rookvrijwerken.nl vinden bedrijfsartsen en hun klanten allerlei praktische tools die hen echt verder kunnen brengen.”

Sustainable Development Goals

Rookvrij worden heeft voordelen voor werknemer en werkgever. Tegelijkertijd draag je ook bij aan een nog groter goed. De Verenigde Naties hebben 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) opgesteld om bij te dragen aan een betere wereld. Daarvan wordt vaak maar één SDG gekoppeld aan roken, namelijk ‘health’. Ogenschijnlijk een logische keuze, maar er zijn veel meer maatschappelijke doelen die met roken te maken hebben, zegt Floris Italianer. Volgens hem kun je roken koppelen aan ruim 14 van de 17 SDG’s. “Denk bijvoorbeeld aan vervuiling: sigarettenpeuken zorgen voor de grootste vervuiling ter wereld. Maar ook honger is relevant: er zijn landen waar gemiddeld meer uitgegeven wordt aan sigaretten dan aan voedsel. In Thailand is dat bijvoorbeeld het geval.”

De SDG’s zijn voor veel bedrijven een belangrijke maatstaf geworden voor duurzaam en verantwoord ondernemen. Het helpt hen om maatschappelijke doelen te kunnen concretiseren. Door het thema roken te koppelen aan de SDG’s geeft dit extra perspectief. Italianer: “Door stoppen met roken meer te agenderen in jouw organisatie help je als werkgever niet alleen jezelf of je werknemers, maar draag je ook bij aan een betere wereld.”

Luister ook naar de tweede podcast: Rookvrij! werkt Beter in de praktijk

Meer informatie

Rookvrij! Werkt beter - wegwijzer rookvrijwerken.nl

Ruim 20% van alle volwassenen in Nederland rookt. De bedrijfsarts kan rokers helpen stoppen en organisaties helpen rookvrij te worden. Ga naar de Wegwijzer Rookvrije Organisatie voor tips en informatie waar je direct mee aan de slag kunt.

Ga naar de Wegwijzer Rookvrije Organisatie