In memoriam Rocco Kloots

21 oktober 2022

Vanochtend ontvingen wij het droevige bericht dat ons bestuurslid Rocco Kloots is overleden. Hoewel niet onverwacht zijn we toch aangeslagen door dit grote verlies. Op Rocco kon je bouwen. Hij stond altijd klaar voor zijn collega’s, collega-bestuursleden en bureaumedewerkers. We kregen steeds méér in kwantiteit en kwaliteit dan de NVAB als vereniging van wie dan ook als lid mocht verwachten. Zelfs in de afgelopen maanden, toen zijn conditie verslechterde, bleef Rocco actief in het bestuur en was altijd bereid om mee te doen en denken. Op 4 november 2021 kenden de NVAB-leden hem dan ook met recht het erelidmaatschap van de NVAB toe. Een krap jaar later sluit het boek van Rocco definitief. We verliezen in hem een deskundig, betrokken bedrijfsarts. Een mens met een groot hart en rechtvaardigheidsgevoel gestut door gedetailleerde juridische know-how. 

Rocco KlootsIn zijn actieve jaren als NVAB-bestuurslid dacht hij over zowel strategie en beleid van de vereniging, als op inhoud en samenstelling van richtlijnen, standpunten en werkwijzers. Hij zette zich met overtuiging en onophoudelijke betrokkenheid in en haalde daar ook zelf veel voldoening uit. Hij pakte lastige dossiers op en leverde steevast hoogstaande kwaliteit. Rocco gebruikte zijn professionele kennis en ervaring als bedrijfsarts en als jurist. Juist die combinatie maakte hem al jarenlang een steunpilaar voor onder meer het NVAB-bestuur, de Commissie Wet- en Regelgeving en het NVAB-bureau. Daarnaast hielp hij – vaak ongemerkt – vele collega’s vooruit met beantwoording van vragen aan de Vraagbaak.  

Veel werk voor de vereniging gebeurt achter de schermen. Daar voelde hij zich ook het meeste thuis. Met zijn ‘niet lullen, maar poetsen’-mentaliteit nam Rocco namelijk geen blad voor de mond in zaken waar hij wat over te melden had. Tegen onrecht verzette hij zich keer op keer, zowel professioneel als tegen onrecht op het wereldtoneel door oorlogen of politiek. Een van zijn stokpaardjes was het Kelderluik-arrest. De Hoge Raad bepaalde hiermee factoren voor de beoordeling of iemand maatregelen behoort te nemen om te voorkomen dat een bepaalde potentieel gevaarlijke situatie tot letsel leidt bij een ander. Veel van het huidige arbo-gedachtegoed is op dit arrest gebaseerd. 

Naast al zijn professionele kwaliteiten was hij een absolute sfeermaker, beschikte hij over een scherpzinnige humor en maakte dat anderen zich bij hem snel op hun gemak voelden. Het raakt ons diep afscheid van hem te moeten nemen, maar we zijn dankbaar dat Rocco zijn kennis en betrokkenheid zo overvloedig met ons deelde. Zijn gezin en familie wensen wij heel veel sterkte.  

Heb je een boodschap voor de familie van Rocco? Dan kun je deze naar de NVAB sturen, wij zorgen er dan voor dat het bij zijn vrouw en kinderen terecht komt.