Lawaai op de werkvloer - Pointer

16 februari 2024

"Gehorige zwembaden, galmende gymzalen. Op veel werkplekken is er galmende herrie. Dat lawaai kan zorgen voor permanente gehoorschade bij werknemers." Op donderdag 15 februari besteedde KRO-NCRV programma Pointer aandacht aan gehoorschade door lawaai. Bedrijfsarts en praktijkopleider Arnold Schriemer sprak met hen over lawaai op het werk. Een belangrijk, voor veel beroepen, onderbelicht probleem.

Uitvallen voor werk door lawaaischade

Schriemer leert als praktijkopleider bedrijfsartsen in opleiding om ook aandacht te hebben voor lawaai: "Teveel lawaai op het werk kan gehoorproblemen en gehoorschade veroorzaken. Dat kan voorkomen worden en daar hoort een bedrijfsarts bij betrokken te zijn." Het is ook belangrijk omdat die lawaaischade nog eens bovenop het slechter horen door ouder worden komt, vertelt Schriemer: "Dat optellend kan tot problemen leiden waardoor mensen niet meer goed in staat zijn hun werk te doen." Het kan ook zijn dat mensen hun werk nog net gedaan krijgen, maar dat die inspanning zo groot is, dat ze aan het einde van de dag volkomen gevloerd zijn. 

Risico Inventarisatie & Evaluatie

Lawaai is bij veel werkgevers niet bekend als mogelijk arbeidsrisico. Een goede RI&E, verplicht voor alle werkgevers, brengt dat aan het licht, zodat er gerichte preventieve maatregelen genomen kunnen worden. En werknemers beschermd worden tegen schadelijk lawaai. 

Kijk de aflevering 'Lawaai op de werkvloer' van KRO-NCRV Pointer terug

 

Zie ook