Nieuws

12 april

Wat doet hybride werken met de gezondheid en het welzijn van werknemers? Dit is een belangrijke vraag voor bedrijfsartsen, andere arboprofessionals en werkgevers, nu deze manier van werken in veel organisaties gemeengoed is geworden.

In een recente Kamerbrief Hybride Werken vind je onderzoeksbevindingen van TNO en de Nederlandse Arbeidsinspectie:

5 april

Op donderdag 4 april kwamen ruim 200 leden van de NVAB bijeen om te stemmen over de nieuwe koers voor het vak van bedrijfsarts. Het afgelopen jaar is hard gewerkt aan een visiedocument, zowel door het bestuur als door de leden. Doel is om te formuleren hoe de bedrijfsarts van morgen eruitziet. Bestuursleden Madelijn de Kleine en Boyd Thijssens vertellen erover. ‘Het belangrijkste punt in deze koers is prioritering.’

4 april

De algemene ledenvergadering benoemde op 4 april jl. Karien van Roessel met een staande ovatie tot erelid van de NVAB voor haar buitengewone diensten voor vak en vereniging. In 2019 werd zij al benoemd tot bedrijfsarts par excellence.

2 april

Op 19 maart publiceerde de Gezondheidsraad haar advies over hoe we om moeten gaan met fibromyalgie. Dat advies is ook voor bedrijfsartsen relevant. "Verschillende biologische, psychologische en sociale factoren spelen een rol bij het ontstaan en voortduren van de klachten horend bij fibromyalgie", stelt de Gezondheidsraad. Daarom is het van belang dat zorgverleners bij de diagnostiek, bij de begeleiding en bij behandeling rekening houden met al deze factoren.

18 maart

Vanaf deze maand kun je als bedrijfsarts, arbeidsdeskundige en verzekeringsarts in de praktijk de definitieve versie van BAR-instrument en-leidraad, versie 3.0 gebruiken. Deze verbeterde versie is het resultaat van wetenschappelijk onderzoek en de nauwe samenwerking met professionals zoals jij.

12 maart

De overgangstermijn voor de scholing voor bedrijfsartsen die een aios superviseren is verlengd tot 1 januari 2027.

29 februari

De Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel (Octas) bracht op 29 februari 2024 aan het kabinet advies uit over een stelsel voor langdurige ziekte en arbeidsongeschiktheid. Dat stelsel staat onder druk, onder andere door een tekort aan verzekeringsartsen. Of, zoals de NOS het beschrijft: Het Nederlandse arbeidsongeschiktheidsstelsel piept en kraakt.

29 februari

Leefstijl speelt een grote rol in hoe we ons voelen, zowel op persoonlijk vlak als op het werk. Daar wil je als bedrijfsarts bij helpen, maar veranderen of zelfs erover praten kan wel moeilijk zijn. Hoe doe jij dat, bijvoorbeeld wanneer je vermoedt dat iemand het alcoholgebruik niet meer helemaal onder controle heeft? Heb je een niet-pluis gevoel of herken je signalen van (beginnende) alcoholproblematiek? Het Samenwerkingsverband Vroegsignalering Alcoholproblematiek ontwikkelde de Gesprekskaart Alcohol om het gesprek op gang te brengen.

27 februari

Amsterdam UMC en een groot aantal partners ontwikkelen een vernieuwende manier om stress aan te pakken en veerkracht te vergroten binnen organisaties. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) financiert dit initiatief met 10,8 miljoen euro. Het valt binnen het programma van de Nationale Wetenschapsagenda. Hoogleraar Stress en Veerkracht Christiaan Vinkers van het Amsterdam UMC: “In een tijd waarin stressniveaus zowel op individueel als collectief niveau ongekende hoogtes bereiken, is DESTRESS hard nodig.

22 februari

De minister van SZW, Karien van Gennip, stelt ruim 14 miljoen euro beschikbaar voor arbeidsgerelateerde zorg. Het geld komt specifiek ten goede aan projecten die kunnen bijdragen aan het vergroten van de opleidingscapaciteit en de toekomstbestendigheid van de arbeidsgerelateerde zorg. ZonMW start daarvoor binnenkort het programma Innovatieve Arbozorg. 

Pagina's

Abonneren op Nieuws