Anna Prijs 2019: Meer aandacht voor werk werkt in de orthopedie (NOV)

18 oktober 2019

De tweejaarlijkse Anna Prijs van het Anna Fonds|NOREF voor excellent onderzoek is voor dr. Paul Kuijer, bewegingsspecialist in het Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid van Amsterdam UMC. Zijn onderzoek, uitgevoerd in samenwerking met prof.dr. Gino Kerkhoffs en collega’s van de afdeling orthopedie en in negen omliggende ziekenhuizen, laat zien dat zorg op maat nodig is om weer te kunnen werken na een orthopedische operatie; net als in de topsport.

Deze wetenschapsprijs orthopedie wordt op vanmiddag, 18 oktober 2019, tijdens het Najaarscongres van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging uitgereikt. 

 

Achtergrond

In 2025 veroorzaken aandoeningen van het bewegingsstelsel de grootste werkgerelateerde ziektelast in Nederland (Bron: Arbobalans 2016). Artrose van de knie is daar de belangrijkste van en helaas bestaat hiervoor geen genezing. Uiteindelijk krijgen hierdoor tienduizenden patiënten een knieprothese; een succesvolle operatie voor vermindering van pijn bij artrose van de knie. Helaas blijken 3 op de 10 patiënten na de operatie niet meer aan het werk gaan. Gericht advies, multidisciplinaire samenwerking en op werk toegespitste zorg na ontslag uit het ziekenhuis zouden wezenlijk kunnen bijdragen aan werkhervatting. Juist in de komende jaren is dat van groot belang voor Nederland. Kuijer en zijn collega’s hopen daaraan bij te dragen.

Lees meer op de site van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging