Vijf praktijkervaringen van collega’s met arbocuratieve samenwerking

21 februari 2019

Goede samenwerking tussen bedrijfsarts en huisarts of specialist (arbocuratieve samenwerking) is belangrijk bij de beperking van verzuim en uitval op het werk. Praktijkvoorbeelden laten zien dat nauwe samenwerking kan zorgen voor een betere gezondheid, werkbehoud en snellere re-integratie van werknemers. Het RIVM verzamelde vijf voorbeelden van arbocuratieve samenwerking. In deze voorbeelden delen de artsen hun ervaring in de samenwerking en geven ze aan welke meerwaarde dit had voor henzelf en de patiënt. Bekijk de ervaringen en maak gebruik van de tips van uw collega’s.  

1.    Onzekerheid door reorganisatie of beroerte? 

Vermoeidheid, slaapstoornissen, geheugenproblemen: een beroerte kan grote gevolgen hebben, merkte een 55-jarige verpleegkundige na een kort verblijf in het ziekenhuis. Twee weken later meldde ze zich bij bedrijfsarts Ruud Eeuwen, die haar via de huisarts doorverwees naar Coen van Bennekom, revalidatiearts bij Heliomare. 

Lees verder

2.    Niet bang zijn voor meningsverschillen 

Een vrouwelijke medewerker van een callcenter kampte al jaren met morbide overgewicht toen ze zich bij haar bedrijfsarts meldde. Verschillende operaties hadden onvoldoende of slechts tijdelijk effect gehad. Vanwege haar emotionele toestand op dat moment, raadde hij haar aan om contact op te nemen met een psycholoog. En om 40 kilo af te vallen. Dat laatste viel verkeerd. 

Lees verder

3.    Applicatie Patiëntoverleg versoepelt arbocuratieve samenwerking 

Een 63-jarige medewerker meldde zich in februari 2017 met spanningsklachten bij huisarts Madeleine Prins. De man kreeg steeds meer moeite met zijn ploegendienst in de chemische industrie. Rond diezelfde tijd nam hij contact op met zijn bedrijfsarts Marie-Anne Portengen. Dankzij een pilot met de applicatie Patiëntoverleg in ZorgDomein konden Prins en Portengen elkaar makkelijk vinden.

Lees verder

4.    Longklachten in de cacaofabriek: samenwerken om herhaling te voorkomen 

Wat doe je als een medewerker van een cacaofabriek longklachten krijgt? Bedrijfsarts Ad Vorselaars van Arbo Unie trok samen op met Jos Rooijackers, longarts bij het NKAL, het Nederlands Kenniscentrum Arbeid- en Longaandoeningen. Na de diagnose deden ze onderzoek naar de werkomstandigheden en de gezondheid van andere medewerkers in de fabriek. 

Lees verder

5.    Diabetes speelt op door pesten op de werkvloer 

Een 50-jarige plaatwerker in de vliegtuigindustrie leed al enkele jaren aan diabetes toen hij spanningsklachten kreeg. Naast de lichamelijke klachten van diabetes bleek pesten op de werkvloer een belangrijke reden om zich ziek te melden. Dankzij intensieve samenwerking lukte het de bedrijfsarts en internist-endocrinoloog om de man succesvol te begeleiden en samen met de leidinggevende het pestgedrag aan te pakken. 

Lees verder

Deel ook uw ervaring

Het zorgen voor goede voorbeelden van arbocuratieve samenwerking, is één van de activiteiten waarmee het RIVM, met betrokkenheid van het NHG en de NVAB, het ministerie van SZW ondersteunt bij het verbeteren van de arbeidsgerelateerde zorg. Het RIVM is op zoek naar meer goede voorbeelden van arbocuratieve samenwerking. Heeft u als bedrijfsarts contact met een huisarts of medisch specialist voor de diagnose en behandeling van uw cliënt en wilt u deze ervaring delen? Stuur dan een e-mail naar Roos Jansen van het RIVM. Met uw verhaal kunt u collega’s inspireren om uw voorbeeld te volgen! 

Lees ook: