De bedrijfsarts: verantwoordelijk voor en onafhankelijk bij sociaal-medische begeleiding

06 maart 2017

In de tv-uitzending van 6 maart liet Radar zien hoe Acture te werk gaat en er werd een aantal misstanden gepresenteerd. De NVAB vindt dat waar dit het handelen van de bedrijfsarts betreft er geen compromis mogelijk is ten aanzien van professionaliteit en onafhankelijkheid, overeenkomend met de normen van de beroepsgroep van bedrijfsartsen.

Verantwoordelijk
Als een opdrachtgever de bedrijfsarts niet in staat stelt zijn verantwoordelijkheden voor een zorgvuldige ziekteverzuimbegeleiding waar te maken, dan moet de bedrijfsarts zich beraden op zijn positie. Hij moet onderzoeken of hij mogelijkheden heeft om de juiste voorwaarden te realiseren volgens de normen1 van de beroepsgroep. Heeft hij die mogelijkheden, dan moet hij conform die voorwaarden werken. Heeft hij die mogelijkheden niet, dan moet hij overwegen of hij de samenwerking met deze opdrachtgever wil aangaan/voortzetten en of hij de (juridische en tuchtrechtelijke) gevolgen kan en wil dragen.

Onafhankelijk
Een bedrijfsarts is een onafhankelijke medisch specialist in arbeid en gezondheid, met na het artsexamen een 4-jarige opleiding op het gebied van o.a. de relatie tussen gezondheid en arbeidsomstandigheden. Zorgvuldig omgaan met en beoordelen van privacygevoelige medische informatie van (zieke) werknemers staat daarbij voorop. De bedrijfsarts moet kwaliteit bieden en transparant en toetsbaar handelen volgens richtlijnen en ethische codes.

De NVAB juicht in het kader van transparant en toetsbaar handelen toe dat in de nieuwe Arbowet, die op 1 juli aanstaande ingaat, het recht op een second opinion is opgenomen.

Uitzending gemist?

 


Visie, Missie & Strategie (NVAB, 2016)